Loading...

 


  چاپ        ارسال به دوست

روز جهانی استاندارد

روز جهانی استاندارد

پوستر امسال توسط اتحادیه بین المللی مخابرات ITU طراحی شده است.محور اصلی طراحی امسال"نسبت طلایی" یا Golden ratio که  تقریبا معادل 618/1 است،می باشد سابقه آشنایی بشر با آن به هزاران سال پیش از میلاد میرسد .این نسبت هنوز هم در هنر و طراحی استفاده می شود و به نامهای برش طلائی ، عدد طلائی ، نسبت الهی نیز شناخته و معمولاَ با حرف یونانی φ  ، مشخص می شود.

علت به کارگیری این نماد کاربرد وسیع آن نه تنها در حوزه ریاضیات بلکه در فیزیک ،شیمی،زیست شناسی،طبیعت و توپولوزی فضا-زمان است."نسبت طلایی" یکی از قدیمی ترین استانداردهای قابل اعتماد طراحی است که برای خلق تعداد زیادی از شاهکارهای هنری و معماری مورد استفاده قرار گرفته است.

به تعبیری دیگرعدد فی،تصویر مبتنی بر" نسبت طلایی" مفهوم ارتباطات متقارن میان دو بخش را القا می نماید.تبعیت از Golden ration یک ابزار قابل اعتماد است که از دیرباز مورد آزمون واقع شده و تضمین می کند که تمامی اجزای یک طراخی در تناسب با یکدیگرند.

پی نوشت:نسبت طلایی یا عدد فی یاGolden Ration در ریاضیات و هنر هنگامی است که «نسبت بخش بزرگتر به بخش کوچکتر، برابر با نسبت کل به بخش بزرگتر» باشد.تعریف دیگر"عدد نسبی است که اگر یک واحد اضافه کنیم به مربع آن خواهیم رسید.

نماد فی (φ) برگرفته از نام نخستین حرف از نام فیدیاس، پیکرتراش زبدهٔ یونان باستان است که به احتمال زیاد این نسبت عددی را ده‌ها سال پیش از اقلیدس، در شیوهٔ هنری‌اش لحاظ می‌کرده است.

 

"نسبت طلایی" در ایران

در ایران آثاری ساخته شده و پا برجا می باشند که نسبت طلایی در آنان رعایت شده است:

برج و میدان آزادی:طول بنا ۶۳ و عرض ان ۴۲ است که ۱٫۵=۴۲: ۶۳ و به عدد طلایی نزدیک می‌باشدسبک معماری آن نیزطاق بزرگی است که تلفیقی از سبک هخامنشی و ساسانی و اسلامی است که منحنی آن با الهام از طاق کسری معماری ایران باستان را تداعی می‌نماید.(معماری)

قلعه دالاهو، کرمانشاه:خطی از استحکامات به طول دو و نیم کیلومتر و عرض چهار متر با قلوه و لاشه سنگ به همراه ملات دیوار گچ را می‌سازد. سرتاسر نمای خارجی این دیوار با مجموعه‌ای از برج‌های نیم دایره‌ای شکل تقویت شده است. می‌دانیم۱٫۶=۵/۲: ۴ که همان عدد طلایی است.

بیستون از دوره هخامنشی، کرمانشاه:به طول ۵ کیلومتر و عرض ۳ کیلومتراست. اعداد۵و۳هردوجزودنباله فیبوناتچی هستندو۱٫۶=۵:۳ و ابعاد برجسته کاری ۱۸ در ۱۰ پاست که قامت "داریوش"۵ پا و ۸ اینچ (۱۷۰ سانتیمتر) بلندی داردکه هر دو اعداد فیبوناتچی هستند.

 

یکی از هنرهای معماری در تخت جمشید این است که نسبت ارتفاع سر درها به عرض آنها و همین‌طور نسبت ارتفاع ستون‌ها به فاصلهٔ بین دو ستون نسبت طلایی است. نسبت طلایی نسبت مهمی در هندسه است که در طبیعت وجود دارد. این نشانگر هنر ایرانیان باستان در معماری است.از دیگر نمونه هاارگ بم،مقبره بو علی سینا،پل ورسک،مسجد شیخ لطف الله و نمونه جالب خوشنویسی های به جا مانده از میرعماد حسنی  است که با بررسی اکثریت قاطع حروف و کلمات او متوجه می‌شویم که این نسبت به عنوان یک الگو در تار و پود حروف و واژه‌ها وجود دارد و زاویه ۴۴۸/۶۳ درجه که مبنای ترسیم مستطیل طلایی است، در شروع قلم گذاری و ادامه رانش قلم، حضوری تعیین کننده دارد.

گردآوری و ترجمه: کیواندخت پیرمحمدی، رییس اداره ارتباطات بین الملل


١٥:٣٥ - دوشنبه ٢٦ مهر ١٣٩٥    /    عدد : ٣١    /    تعداد نمایش : ٢٣٥٩


برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید: